Catacombele Brasovului



Iată că site-ul  “Locuri uitate” nu se opreşte doar la Bucureşti şi îşi menţine promisiunea de a vizita cele mai importante oraşe şi zone misterioase ale României.
Braşovul, un oraş pe care mulţi dintre voi îl cunosc şi încă foarte bine, dar nu mulţi ştiu  ce ascunde.

Locuri care nu sunt mediatizate au un secret destul de important.
Tunelurile Braşovului,  probabil aţi auzit de ele,  dar aproape nimeni nu a văzut fotografii din misterioasele catacombe. Dacă în Bucureşti sunt intenţionat ascunse, muşamalizate, iată că în Braşov sunt destul de clare. Mai pe scurt, am ajuns într-unul din tunelurile oraşului.

Un loc incredibil ! 
Ceea ce am văzut în străinătate, cu tunelurile din Paris, iată că am reuşit să fotografiez şi în România.
Arată ca o peşteră, dar este un tunel în toată regula.
La intrarea în această catacombă m-a întâmpinat o uşa din metal, ruginită, parcă pusă acolo de câteva sute de ani. Am intrat în tunel şi totodată o linişte absolută, te simţeai ca şi cum ai fi în inima muntelui, mă gândeam ce vietate poate să trăiască acolo şi dacă sunt singur în tunel.

Picăturile de apă de pe pereţi alunecau într-o baltă abia formată, sunetul pe care îl producea era imens. Am mers câţiva metri, curiozitatea omorându-mă, dar nu am avut tupeul de a merge mult mai mult. Deja avansasem câţiva metri buni, echipat doar cu o lanternă de bicicletă, nu aveam o vedere prea bună, plus că întunericul acela era sinistru, dar şi plăcut, parcă vroiam să stau acolo mult mai mult. Dacă aveam o lanternă mai puternică mă îngăduiam să merg mai departe.









Lăţimea era cam de 1,5m iar în înălţimea ajungea la 2m.
Era destul de mare, înainte de a ajunge la Braşov citisem destul de multe articole în legătura cu aceste “Tuneluri de sub Tâmpa”.
În unele cazuri nu dădeam crezare aproape deloc, dar de când am văzut… ce am văzut, am început să-mi pun anumite semne de întrebare.
Am găsit destul de multe guri de intrare, unele bine ascunse în pădure, altele astupate, iar altele la marginea drumului.



Curios din fire, am adresat câteva întrebări unor localnici în legătura cu acestea.
Nici-unul nu a putut să-mi răspundă clar ce-s cu tunelurile astea.  Un domn la o vârstă respectabilă  a înceăput să-mi vorbeasca de marile “Tuneluri de sub Tâmpa”, ceea ce citisem pe net mi-a relatat şi dânsu`. Sunt multe zvonuri ce spun că fiecare tunel duce la câte unul din turnurile de apărare ale oraşului.






Cine ştie ce mistere ascund şi ce rol a avut fiecare tunel în istoria oraşului Braşov. Ascunse bine în pădure, unele acoperite cu liane ca să nu atragă atenţia,  altele cimentate.
Secrete bine ascunse, sute de metri de  galerii, poate kilometri, care pot fi explorate.
Braşovul ascunde multe secrete de care nu aveam habar şi continuă să mă surprindă prin istorie, legende şi realitate.

În continuare vă prezint câteva fotografii făcute în oraş.















Peppy Web Developer

27 comments:

  1. In a 5-a poza de jos in sus ce este?

    ReplyDelete
  2. unde se afla tunelul acesta? mersi

    ReplyDelete
  3. cauta tu mai bine ce iti arata Honterus cu degetul langa biserica neagra si nu ma refer la liceu,ai sa fi surprins ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. De cand ti-am citit comentariul am tot cautat, dar n-am gasit nimic, si ma roade chestia asta asa de tare :)) zi-mi te rog

      Delete
  4. Pozele cu tunele, sunt unele in catacombele Brasovului si unele filmate in tunelul cu doua intrari de langa Turnul Negru.
    Cat despre gunoaie puteti sa stati linistiti. Gunoaiele au fost stranse si aruncate in container de catre voluntarii care erau pentru salvarea aleii Dupa Ziduri de la intentia edililor de a o distruge cu tunelul rutier. Voluntarii au curatat cu o luna inaintea desfasurarii festivalului Cerbul De Aur 2018

    ReplyDelete
  5. Catacombele mai au si unele secrete ca unele tunele foste inaccesibile, au fost explorate datorita facilitarii accesului in intrarea secreta de langa fostul cinema "Popular" dezvaluind inca o retea de tunele dintre care unele de mers pe burta ce contin un tub imens misterios din ciment ce seamana cu conducta metalica imensa a acceleratorului de particule de la Institutul de Fizica Atomica Bucuresti-Magurele. Chiar e un mister total. Ce rol o fi avand acel conduct de ciment ce comunica cu una din centrale care este construita peste o intrare in catacombe? Nu stiu.

    ReplyDelete
  6. Una dintre '' centrale '' este una din intra rile principal in cel mai mare bunker din Romania.. Este pazita de un nene care sta inauntru 24 din 24...cand m am uitat pe gaura cheii am vazut itrarea in bunker ce se facea prin niste usi de metal f groase cu robineti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cal mai mare bunker din Romania!?
      De unde ati aflat? Eu am cautat pe internet despre acele centrale si nu am gasit nici un raspuns. Unii spuneau doar ca centrala amonte caci ar apartine de ICE FELIX pe vremea lui Ceausescu si ca ar vrea sa se faca un laborator secret

      Delete
    2. Asa este! Dar nicaieri nu scrie ce rol au in realitate centralele, si nici unde este celelalt capat al conductului, deoarece nu am cum sa patrund in interiorul cilindrului din boltari de ciment roman si beton armat ce intretaie catacombele Brasovului, si nici in centrala amonte fiind sigilata cu 2 porti metalice sudate, cat despre galeria din catacombe de deasupra cilindrului are la un moment dat o zona prin care nu incapi si nu poate fi largita decat cu picamerul sau cu piolet de corindon sau cu lama diamantata. Nu exista o harta a tuturor retelelor edilitare din Brasov.

      Delete
  7. Da. Centrala din aval are un paznic, chiar s-ar putea sa ascunda un laborator secret despre care se zvoneste ca comunistii ar vrea sa faca si un accelerator de particule exact ce s-a facut dar in suburbia Magurele din Bucuresti , ca laserul acela sa fie in Brasov si nu la Magurele. Plus ca in catacombele Brasovului mai circula si oamenii in negru celebrii "man in Black" ca sa alunge boschetarii. Am vazut alaltaieri un tip in negru controland catacombele chiar si intrarea greu accesibila din zona "cinema popular" , tipul era cam plinut dar atletic si purta o vesta neagra cu ecuson pe care scria "Brasov Hadron Collinder - administrator" parea a fi un fel de agent secret.
    Cine stie ce lucrari se fac acolo, daca este oarecum pazit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Romania masterplanul pentru acceleratoarele de particule mai prevede ca nu numai in Brasov sa se intemeieze un microaccelerator de particule ca si la Magurele , dar si in salina Slanic este prevazut prin exploatarea sarii ca tot filonul coboara pana la 400 metri sa se sape inca o sala uriasa noua numita "Mina Laguna" la 300 metri adancime , chiar si sub Mina Unirea. Mina Laguna nu va fi deschisa publicului daca va fi gata si va contine scule profesioniste exact ca in bunkerul Institutului de Fizica Atomica de la Magurele dar mai multe intr-un spatiu foarte larg si inalt. Denumirea de "Laguna" va fi un prescurtat din engleza nu imi amintesc exact dar se refera la ciocnirea neutrinilor cam asa ceva. Si mina cea nou va fi ca si cum ar fi o baza secreta a americanilor sau a masonilor.
      In Brasov cat despre catacombe conductul porneste din centrala din amonte cea care nu are paznic decat poate acel om in negru despre care se spune ca e un fel de administrator. Centrala din aval are un paznic permanent care sta ca un macagiu intr-un canton feroviar.

      Delete
    2. Cat despre Mina Laguna din Slanic Prahova din pacate lucrarile au fost sistate momentan din lipsa fondurilor si problemele de colaborare cu celelalte tari din Uniunea Europeana in special cu Franta, motiv pentru care nu mai finanteaza proiectul si s-a sistat si functionarea laserului de la Magurele, dar si din cauza problemelor economice mondiale cauzate de pandemie si in special de restrictiile dure anti coronavirus aplicate in Europa.
      Pacat!

      Delete
  8. Lucrarile la cele doua acceleratoare din pacate vor fi amanate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
    O posibila intrare secreta in posibilul mega-bunker de sub dealul Warte am gasit langa rezervoarele de langa strada Closca si cimitirul noua, intrarea e o teava metalica cu diametrul de un metru si lungimea de 20 metri (iti confirma si ecoul batutului din palme la gura tevii), dar de acolo se aude un vuiet ca la motoarele de la metroul din Bucuresti.
    Am descoperit intamplator cand faceam plimbarea de izolare in padure impusa de restrictiile starii de urgenta de coronavirus. Langa acele rezervoare sunt niste centrale care au incinte subterane. Prin conduct nu prea avut curajul sa patrund ca trebuia sa fiu atent la cainii care latrau si sa nu ma prinda vreun om in negru pe acolo, desi eu folosesc declaratia de proprie raspundere cand ies din casa.
    Am auzit pe skype ca omul acela in negru care controla catacombele a mai si amendat boschetari pentru ca nu aveau cu ei declaratia de proprie raspundere conform ordonantei militare nr.3

    ReplyDelete
  9. update:
    Dupa intrarea in stare de alerta, catacombele Brasovului au din nou vizitatori cu lanterne in zona vizitabila, dar ei respecta 'regulamentul de ordine interioara' impus de noile restrictii si de paznicul secret, ei poarta masti in interior si se stau la distanta recomandata de 1,5 metri intre ei si de 4 metri intre grupurile de cate 3.

    ReplyDelete
  10. Cimitirul noua ? nu este vorba de cimitirul Sprenghi?

    ReplyDelete
  11. Cimitirul numarul noua este intr-adevar cimitirul Sprenghi de langa Strada Carierei.
    Pacat ca aici nu pot atasa poze ca as atasa pozele cu cladirile de langa rezervor si conductul acela din padure.
    Acolo langa rezervoare atentie la caini si eventual si la mistreti.
    Sediul rezervoarelor este ingradit si la poarta principala scrie "accesul persoanelor straine strict interzis - zona de protectie sanitara"

    ReplyDelete
  12. niste coordonate sau o descriere mai exacta locatiei se poate ?

    ReplyDelete
  13. Coordonatele geografice sunt '@45.652185,25.5737276,92m' luate de pe platforma 'www.google.ro/maps'

    ReplyDelete
  14. Catacombele Brasovului nu vor mai fi locuri uitate deoarece sunt in curs de amenajare, holurile vor fi zugravite si reabilitate si electrificate si vor avea destinatia de muzeu. Probabil ca dupa ce va trece pandemia si va fi gata aeroportul Brasov-Ghimbav, comunitatea stiintifica va amenaja si conductul de ciment din tunelele de mers pe burta in vederea unui accelerator de particule ca la Magurele , chiar si in centrala aferenta si in laboratorul secret din capatul celalalt al conductului.

    ReplyDelete
  15. La fel si cazinoul din Constanta care este o bijuterie arhitecturala care a fost in paragina va disparea din lista locurilor uitate deoarece este in curs de reamenajare si de repus in functiune.

    ReplyDelete
  16. Catacombele Brasovului au devenit muzeu cu numele de "Brasov Underground Museum" cu program de vizitare de marti pana duminica de la ora 12:00 pana la ora 20:00 si probabil cu tarif.
    Acum adaposteste artefacte digitale de la AMURAL. Acum se incepe si lucrarile la centrale, tunelele inguste inca sunt inchise si pazite.

    ReplyDelete
  17. La catacombe tariful de vizitare este de 20 lei bilet normal si 10 lei bilet elevi

    ReplyDelete
  18. In Brasov multe alte grote sunt locuri uitate dar si secrete. De exemplu: Tunelul de pe Memorandului din fosta uzina, si tunel de la fostul sediu al Liceului Silvic, si grotele de sub drumul forestier ce leaga Panselelor de Noua sunt bine camuflate.
    Bunkerul de sub Biserica Sf. Martin este extrem de greu accesibil ca e in spatele garajelor foarte inalte de pe Str. Dealul de Jos si trebuie catarare pana ajungi la una din intrari, cealalta este inchisa de propietarul unei curti de pe Str. De Mijloc ca duce in curtea lui.
    Grotele de pe Dealul Melcilor si de pe Dealul Sprenghi sunt insalubre fiind frecventate de boschetari.

    ReplyDelete
  19. Dupa parerea mea si bunkerul ascuns in spatele garajelor de pe STr. Dealul De jos merita amenajat si luminat si sa se intre din curtea bisericii Sf. Martin printr-o scara pana la intrare si deschisa si biserica aceea fortificata. Are un potential fantastic turistic.
    Dealul Sprenghi si grotele de acolo merita igienizate si facut acolo sit arheologic vizitabil ca la Cetatea Histria si ca la Cetatea Alba Iulia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut poți da niște coordonate mersi!

      Delete
    2. Coordonatele geografice sunt "@45.6522152,25.5882667,41m/data=!3m1!1e3"

      Delete