Explorarea urbana, legende si tuneluri Partea a II-a


                                       Tunel de la Palatul Auschnitt

Dupa ce Iancu Manu (boier si politician roman) i-a vindut “Palatul” lui
Max Auschnitt (1932), se pare ca industriasul ar fi ordonat saparea unui tunel care sa lege locatia sa de resedinta Elenei Lupescu  al carei prieten si confident era. Scopul: prin acel tunel, Regele Carol al II-lea isi vizita amanta fara ca cineva sa aiba cea mai mica banuiala.




Fotografiile cu intrarile in tuneluri sunt facute de domnul  Romulus Cristea


                                                  Tunel MAI-Palat Regal

La data de 22 decembrie 1989, in jurul orei 9:00, are loc prima tentativa a lui Ceausescu de a parasi Comitetul Central, el cere sa plece cu o masina spre vila din cartierul Primaverii si nu intamplator, aici se afla un buncar si un tunel unde ar fi putut iesi mult mai departe de zona rezidentiala in caz de asediu, dar cei din garda sa personala il sfatuiesc sa renunte pentru ca multimea furioasa se afla pe strazi si l-ar putea observa. In acel moment Ceausescu solicita initierea planului "Luceafarul", plecare din CC in tuneluri, numai ca din ordinul Generalului Vlad, seful securitatii, care deja declansase actiunea militara de indepartare a lui Ceausescu, ofiterii directiei a 5-a au comunicat la cabinetul 1,  lui Ceausescu, ca acel culoar nu poate fi folosit deoarece o usa este blocata, ceea ce era o minciuna.
Poate ca soarta revolutiei era cu totul alta daca planul ar fi mers, in 5 minute Ceausescu ar fi ajuns in sigurata in cladirea de vis-a-vis, Palatul Regal.

Ceea ce vedeti mai jos este un punct  nodal sub actuala Piata Revolutiei.De aici pleaca cel putin 3 tuneluri, cel mai mare uneste Palatul Regal de fostul Comitet Central.



" În perioada 1970-1975, la un moment dat, Calea Victoriei a fost blocată. Se efectuau lucrări la un tunel care făcea legătura între Comitetul Central, Muzeul de Artă şi Sala Palatului. Arhitectul Roguski îşi aminteşte că : „Era un tunel elegant, foarte bine realizat, cu toate dotările necesare. Era astfel construit, cu sursă de apă proprie, încât în cazuri de urgenţă, se putea rămâne la interior cel puţin trei zile fără intervenţii exterioare. Ceuşescu venea de la CC, direct în loja de la Sala Palatului, prin tunel, fără pază, lucru care îi contraria pe mulţi care nu îl vedeau traversând Calea Victoriei. La Revoluţie, soldaţii consemnaţi aici au început să iasă la suprafaţă şi au fost luaţi drept terorişti. Trebuie cunoscut faptul că toate clădirile catalogate strategice din Bucureşti aveau buncăre antiatomice sau antiaeriene construite foarte bine (chiar placate cu plăci de plumb)”. Buncăre de acest gen există la Ministerul Afacerilor Externe (folosit până prin anii 1950 ca depozit de valori, pentru decoraţii nemţeşti şi româneşti), Ministerul Apărării Naţionale, Palatul Victoria, Palatul Cotroceni fostul Comitet Central etc. La Casa Poporului au fost construite doar două masive buncăre antiatomice şi există o reţea de legături prin tuneluri cu anumite zone. Arhitectul a refuzat să dea alte amănunte, argumentând că „anumite persoane ar fi deranjate”, multe constituie secrete de stat dar, subliniind că există foarte multe legende, fără fundament, legate de această construcţie.

Restricţie de acces la subsol, pentru dictator

Sub CC există mai multe căi de acces, la nivelul subsolului doi. Tunelul care era liber, accesat cu un lift personal , şi care ar fi trebuit să-i asigure ieşirea lui Ceuşescu trecea pe sub CC, CC-UTC, Bdul Magheru, Intercontinental şi făcea legătura cu tunelurile tehnice de langă staţia de metrou <<Universitate>>. Nu este un secret că majoritatea staţiilor de metrou au fost astfel construite încât să poată fi folosite ca adăposturi antiatomice. Sub tunelul propriu – zis există o reţea de buncăre şi tuneluri mai mici, tehnice, care sunt ca un păienjeniş sub Bucureşti. Prin aceste tuneluri se poate circula comod cu un anumit mijloc de transport electric. Se putea ajunge, urmând paralel traseul metroului, până la Palatul Primăverii unde exista un buncăr central, de coordonare strategică . Din acest buncăr legătura era un tunel secret la care a lucrat, timp de trei ani, prin anii 80, o echipă de mineri. Legătura subterană ajungea la o amenajare de la Lacul Herăstrău unde exista permanent o şalupă rapidă pregătită să-l transporte pe un alt mal şi unde aştepta o maşină cu destinaţia Clinceni – aerodrom. Practic, dacă Ceauşescu ajungea în subteranele de sub CC avea posibilitea să ajungă, foarte uşor şi rapid, în orice punct de la periferia Capitalei”. "                                
                                                                                          Romulus Cristea



Gura de acces a tunelului care face legatua intre MAI şi Palatul Regal. 
 In prezent,  este acoperita de ansamblul statuar Iuliu Maniu.



Tentativele de a face lumina de multe ori  au adancit bezna asupra celor petrecute in decembrie 1989. Sper ca dupa ceea ce tocmai ati urmarit sa intrezariti cat de cat luminita de la capatul tunelului.

Peppy Web Developer

No comments:

Post a Comment